A Vinted 2 millió eurós bírsága GDPR megsértéséért

2024. július 2-án a litván adatvédelmi hatóság(VDAI) a CNIL-lel együttműködve 2 385 276 eurós bírságot szabott ki a Vinted -re a platform felhasználóit érintő számos jogsértés miatt.

A VINTED egy közösségi alapú online piactér, amely lehetővé teszi a regisztrált felhasználók számára, hogy használt ruhákat és kiegészítőket adjanak el, vásároljanak és kereskedjenek velük. A platform mobilalkalmazáson és webböngészőn keresztül is elérhető, és világszerte mintegy 50 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik.

Szorosabb együttműködés a CNIL-lel az eljárás során

2020 óta számos panasz érkezett a CNIL-hez a VINTED ellen, amelyek többsége az adatok törléséhez való jog gyakorlása során az egyének által tapasztalt nehézségekre vonatkozott.

Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) által bevezetett együttműködési eljárásokkal összhangban a litván adatvédelmi hatóság volt felelős az ügy kivizsgálásáért, mivel a VINTED székhelye Litvániában található. A francia panaszokat ezért továbbították a litván hatóságnak.

A CNIL az eljárás során szorosan együttműködött kollégájával, valamint a többi érintett hatósággal (lengyel, holland és német).

A teljes cikk Hírlevélben érhető el, kérheted az alábbi linken (számos kedvezmény jár hozzá): Hírlevél