A Digital Services Act (DSA-rendelet) szabályozási logikája

DSA-rendelet

A DSA-rendelet biztonságos és kiszámítható, egységes online környezetet kíván teremteni az Európai Unióban a digitális szolgáltatókra vonatkozó 27 eltérő nemzetállami szabályozást felszámolva, 2022. november 16-án lépett hatályba és 2024. február 17-től alkalmazandó minden érintett számára. Az unió platformjogi jogalkotásának gyakorlati oldalával akkor szembesülünk például, amikor felhasználóként idegesítő üzeneteket kapunk újabb és újabb felhasználási feltételekhez való hozzájárulást kérve vagy például amikor a sajtót bejárja a rémhír, hogy „fizetős lesz a facebook”.

Mi a DSA-rendelet fő célja?

A platformok százmilliós felhasználói létszáma és hatalmas árbevételei miatt a hagyományos panaszkezelési és jogorvoslati lehetőségek már nem játszanak: elképzelhetetlen, hogy egy törölt komment, egy félresikerült rendelés, egy tiltott felhasználói fiók miatt valaki személyesen besétáljon egy ügyfélszolgálati irodába vagy keresetlevelet nyújtson be egy helyi bíróság előtt. Felépítésük, működési metódusuk, unión kívüli székhelyük miatt nehezebben elérhetőek vagy legalábbis annak tűnnek, a DSA teremtette követelményrendszer tehát egyszerre rendelkezik többek között „speciális ügyfélszolgálatokról”, „speciális házibíróságokról” és kötelezően megadandó kapcsolattartási formákról is – az óriásplatformok esetében ez egyenesen az Európai Bizottság.

A cikk folytatása

A teljes cikk Hírlevélben érhető el, kérheted az alábbi linken (számos kedvezmény jár hozzá): Hírlevél

Szerző: Dr. Kajó Cecília LL.M.

Vendégszerzőnk korábbi cikkei: Dr. Kajó Cecília LL.M.: Előrejelezhető-e a visszaesés az állatkínzást elkövetőknél a mesterséges intelligencia segítségével?