Adatvédelem a kriptovilágban?

Idén a rigai Lightning Network, az adatvédelem és az erős CBDC-ellenes érzelmek köré szerveződött.

A Bitcoin szellemállata a méhész borz. A Bitcoin evangélistából lett Bitcoin Cash promóter Roger Ver népszerűsítette először a mémeket 2013-ban, amikor 1500 dollárt fizetett egy kaliforniai óriásplakátért, amelyen a „Bitcoin a pénz méhész borza” felirat volt látható.

Azóta a méhész borz egy megfoghatatlan állat, amely időnként felbukkan mémekben és tweetekben, valamint az európai Balti-tenger partján évente megrendezett vadászaton.

A balti méhészborz észlelése a Bitcoin-rajongókat is izgatja. A vörös húsból és lett sörből álló étrendjén él, a cypherpunk színpadok közelében ólálkodik, és gyakran látni, amint egy számítógép képernyője felett ólálkodik, ellenőrizve és átírva a kódsorokat.

A Baltic Honeybadger konferencia 2017-ben kezdődött, amikor Andreas Antonopoulos és Elizabeth Stark előadóként lépett színpadra. A rigai székhelyű rendezvény „a leg-OG Bitcoin-konferencia” néven a magánélet, a megfigyelés-ellenesség és a cypherpunk elveket emeli ki.

A magánélet emberi jog

Ez az etika a Cypherpunk színpadon kelt életre, amely gyakran zsúfolásig megtelt vagy csak állóhely volt, szigorúan tilos volt kamerákat, rögzítőeszközöket és élő közvetítéseket használni.

Egy csapat „Bitcoin-medve” (azaz biztonsági személyzet) vigyázott a Honeybadger közönségére. Semmilyen média, tweet vagy fotó nem kerülhetett fel az internetre – minden akció a teremben maradt.

A konferencia megnyitóján Max Keidun, a Honeybadger alapítója és a Hodl Hodl és Debifi vezérigazgatója bejelentette, hogy minden vendéget, akit a Cypherpunk színpadon felvételeket vagy fényképeket készítőn találnak, kidobnak a konferenciáról és egy életre kitiltanak a Honeybadgerről. Hozzátette: „Kelet-Európában nem viccelünk”.

Ezek az elvek áthatották az egész konferenciát. Sok résztvevő olyan jelvényt viselt, amely jelezte, hogy nem kíván fényképeket készíteni, a konferencia ajándéktáskája tartalmazott egy adatvédelmi kendőt, és gyakori volt, hogy az emberek megkérdezték egymástól: „Doxed vagy?”. – ami lényegében azt jelenti: „Megosztják vagy elrejtik a személyazonosságodat az interneten?”.

Számos Bitcoin-konferenciát világszerte a közösségi média pillanataivá és szelfi alkalmakká alakítottak át, köszönhetően a Bitcoin növekvő mainstream csillogásának és az olyan Bitcoin-pártolók, mint Michael Saylor, Natalie Brunell és Jack Mallers Egyesült Államok-szerte a tévéképernyőkre kerülésének.

Rigel Walshe, a Swan Bitcoin munkatársa szerint a Miamiban megrendezett Bitcoin 2021 konferencia olyan volt, mint egy keresztény rockfesztivál.

Ha a miami Bitcoin-konferencia egy rockfesztivál volt, akkor a Honeybadger egy dive bar volt, ahol az atomháborútól a Miniscriptig, az emberi jogoktól a hörcsögkerékig bármit meg lehetett beszélni. (Igen, az előadások során mindezekről szó esett.)

Ráadásul a nagy kriptokonferenciákkal ellentétben a Bitcoin árfolyamáról ritkán esett szó – az első nap egyetlen panelbeszélgetést kivéve. A „Mikor 100K?” című beszélgetésen Adam Back, a Blockstream vezérigazgatója megduplázta azt az állítását, hogy a Bitcoin minden idők legmagasabb árfolyamát fogja elérni a Bitcoin 2024 áprilisában bekövetkező feleződése előtt. A panel végül a makrogazdaságról szóló beszélgetéssé alakult át.

Összességében a balti Honeybadger-konferencia a nagy Bitcoin-konferenciákon megszokott, címlapokra kerülő bejelentéseket háttérbeszélgetésekkel és vitákkal váltotta fel. Az adatvédelem elsőbbséget élvezett a fotózási lehetőségekkel szemben, míg a fiat fizetéseket a Lightning megelőzte.

A Baltic Honeybadger egy felhívás volt a cypherpunk elvek érvényesítésére. Néha elfelejtjük, hogy Satoshi Nakamoto, a Bitcoin alapítója is cypherpunk volt. Nem fedte fel kilétét, és eltűnt abban a pillanatban, amikor a Bitcoin bekerült a mainstreambe.

Cikk forrása