Amit szabad Jupiternek…avagy az Amazon sem mentesül a szabályok alól

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) beperelte az Amazont a gyerekek adatvédelmének megsértése miatt. A beadvány szerint az Amazon többször biztosította felhasználóit, hogy törölhetik az Alexa hangalapú asszisztens által gyűjtött hangfelvételeket és az Alexa alkalmazás által gyűjtött földrajzi helymeghatározási információkat. A vállalat azonban nem tartotta be ezeket az ígéreteket, viszont évekig megtartotta ezen információk egy részét, és jogellenesen visszatartott adatokat, amiket az Alexa algoritmusának fejlesztéséhez használt fel.

Az Amazon, a világ egyik legnagyobb kiskereskedője, hatalmas mennyiségű adatot gyűjt a fogyasztókról, kezdve a földrajzi helymeghatározástól az Alexa alkalmazásán keresztüli a hangfelvételekig. A vállalat azt állítja, hogy Alexa szolgáltatását és Echo készülékeit „a magánélet védelmére tervezték”, és hogy a szülők és más felhasználók törölhetik a geolokációs adatokat és a hangfelvételeket. Az Amazon gyerekeknek szánt Alexa-képes eszközöket és szolgáltatásokat is kínál, és személyes adatokat, köztük hangfelvételeket is gyűjt a gyerekektől. A beadvány szerint a gyermekek hangfelvételeit határozatlan ideig megtartotta a cég. Az FTC szerint az Amazon még akkor sem törölte az összes adatbázisából a gyerekek által elmondottak átiratát, amikor a szülő kérte az információk törlését. Az Amazon azt állította, hogy azért tartotta meg a gyermekek hangfelvételeit, hogy az Alexa beszédfelismerő és -feldolgozó képességeinek javítását elősegítse. A gyermekek beszédmintái és akcentusai eltérnek a felnőttekétől, így a jogellenesen visszatartott hangfelvételek értékes adatbázist biztosítottak számára az algoritmusának a kiképzéséhez. Az FTC szerint a vállalat nem hozott létre hatékony rendszert annak biztosítására, hogy tiszteletben tartsa a felhasználók adattörlési kéréseit, és hogy a szülőket érdemben értesítse a törlésről. Az FTC szerint az Amazon még akkor sem javította ki a problémákat, amikor az Amazon felfedezte a geolokációs adatok törlésével kapcsolatos mulasztásait.

A végzés egyéb rendelkezései: megtiltani az Amazonnak, hogy a fogyasztók törlési kérelmének tárgyát képező geolokációs, hanginformációkat és a gyermekek hanginformációit bármilyen adattermék létrehozásához vagy fejlesztéséhez felhasználja; kötelezni a vállalatot a gyermekek inaktív Alexa-fiókjainak törlésére; kötelezni az Amazont, hogy értesítse a felhasználókat a vállalat elleni FTC eljárásról; kötelezze az Amazont arra, hogy tájékoztassa a felhasználókat a megőrzési és törlési gyakorlatáról és ellenőrzéséről; tiltsa meg az Amazonnak, hogy a geolokációs, hang- és gyermekhangadatokkal kapcsolatos adatvédelmi irányelveit félrevezető módon adja meg; és kötelezze a vállalatot a geolokációs adatok felhasználásával kapcsolatos adatvédelmi program létrehozására és végrehajtására.