ChatGP és az adatvédelem: amit minden cégnek tudnia kell róla

ChatGPT, egy mesterséges intelligencia alappú modell (AI), amelyet az OpenAI hozott létre. Képes a digitális nyelvtanulmányok széles skáláját feladatok elvégzésére, és viharszerűen meghódította a világot. A chatbot lehetővé teszi, hogy bárki kérdéseket tegyen fel és természetes nyelv segítségével válaszokat kapjon. A chatbot nyilvánosságra hozatala óta 2022 novemberében, a ChatGPT-nek már több mint 100 millió felhasználója van, és több mint 1 milliárd látogatást tett az oldalon. Ahogy a mesterséges intelligencia fejlődik, egyedülálló kihívások elé állítják az adatvédelmet.

Itt van három kulcsfontosságú pont, amit a vállalkozásoknak figyelembe kell venniük, hogy biztosítsák az adatvédelem fenntartását:

1., érzékeny és bizalmas információk kerülése

A ChatGPT-t hatalmas mennyiségű nyilvánosan elérhető szöveges adattal gazdálkodik, beleértve a weboldalakat is, könyvek és cikkek. Ez azonban azt jelenti, hogy bármely érzékeny információ, ami  véletlenül ki van téve a Internetre bele kerülhet a rendszerébe. Következésképpen a vállalkozásoknak körültekintően kell eljárniuk, és a a bizalmas információkat távol tartani ettől a lehetőségtől.

2., az internetre feltett adatok védelme

Ennek érdekében az alábbiakra szükséges hangsúlyt fektetni: rendszeres auditálás és ellenőrzés a nyilvánosság számára. Az összes hiba elhárítása a feltárt problémákra azonnal. Erős hitelesítés és hozzáférés bevezetése- ellenőrzési intézkedések minden webes alkalmazás esetében, különösen azoknál, amelyek érzékeny információkat tartalmaznak. Ez magában foglalja a többfaktoros hitelesítést, a szerepkör- és alapú hozzáférés-szabályozás és egyszeri bejelentkezés megoldások. Figyelje a harmadik féltől származó szolgáltatásokat és platformokat, amelyek az Ön adatait tárolják vagy feldolgozzák. Győződjön meg arról, hogy fenntartják megfelelő biztonsági intézkedésekkel és nyomon követéssel rendelkeznek az érzékeny információk védelmét.

3., harmadik félre vonatkozó jogi kötelezettségek ismerete és betartása

A vállalkozásoknak tisztában kell lenniük a jogi használatának következményeivel, mivel különböző adatvédelmi szabályozások hatálya alá tartoznak, attól függően az országuktól és iparáguktól.

Az adatvédelmi törvények betartása, beleértve a következőket de nem kizárólagosan az általános adatvédelmi rendeletre (GDPR) az Európai Unióban, az AI törvény az Európai Unióban, valamint a kaliforniai Consumer Privacy Act (CCPA) az Egyesült Államokban. Ezek a szabályozások szigorú adatkezelést írnak elő gyakorlatban, beleértve a felhasználói hozzájárulás beszerzését is, az átláthatóság biztosítását, valamint a felhasználók számára az érintetti jogaikat

Az iparág specifikus szabályozások betartása, mint például a az egészségbiztosítás hordozhatóságáról és HIPAA (HIPAA) az egészségügyben, vagy a Fizetőkártya-ipari adatbiztonsági szabvány (PCI DSS) a fizetési műveletek esetében. Ezek a szabályozások további követelményeket támasztanak a a vállalkozásoknak az érzékeny információk védelmére.

Forrás