Divattal az arcfelismerés ellen!

Eleged van abból, hogy arcfelismerő kamerák figyelik minden mozdulatod? Az olasz divat lehet a válasz!

A vörös hajú férfi, aki a tökéletes karácsonyi pulcsit viseli, odasétál a kamerához. Az arcfelismerő szoftver azonnal … zsiráfként azonosítja!?

Ez a téves azonosítási nem véletlen – szó szerint szándékos. A pulóver az olasz Cap_able startup cég debütáló Manifesto kollekciójának része. A felső mellett kapucnis pulóvereket, nadrágokat, pólókat és ruhákat is tartalmaz. Mindegyiken van egy „ellenséges foltnak” nevezett minta, amelyet mesterséges intelligencia algoritmusok terveztek, hogy összezavarják az arcfelismerő szoftvereket: vagy a kamerák nem azonosítják a viselőt, vagy azt hiszik, hogy zsiráf, zebra, kutya vagy a mintába ágyazott egyéb állatok egyike.

„Amikor egy kamera előtt állok, nincs választásom, hogy megadom-e az adataimat vagy sem” – mondja Rachele Didero társalapító és vezérigazgató. „Ezért olyan ruhadarabokat hozunk létre, amelyek lehetőséget adnak erre a választásra.”

A 29 éves Didero, aki a milánói Politecnicóban „Textile and Machine Learning for Privacy” (textil és gépi tanulás az adatvédelemért) témakörben doktorál – és közben az MIT Media Labban is dolgozott -, azt mondja, hogy a Cap_able ötlete akkor született meg, amikor a New York-i Fashion Institute of Technology mesterképzésén vett részt. Ott olvasott arról, hogy a brooklyni lakók hogyan küzdöttek a bérbeadójuk azon terve ellen, hogy arcfelismerő beléptető rendszert telepítsenek az épületükbe.

„Ekkor hallottam először az arcfelismerésről” – mondja. „Az egyik barátom informatikus volt, így együtt azt mondtuk: „Ez egy olyan probléma, aminek megoldásában egyesíthetnénk a divattervezést és az informatikát, hogy létrehozzunk valamit, amit minden nap viselhetsz, és ami megvédi az adataidat.”

Az ötlet kitalálása volt a könnyű része. A megvalósításhoz először meg kellett találniuk – és később meg kellett tervezniük – a megfelelő ” algoritmusokat”, amelyek segítségével olyan képeket készíthettek, amelyek becsapják az arcfelismerő szoftvereket.

A képeket egy jól ismert, YOLO nevű tárgyfelismerő rendszeren kellett tesztelniük, amely az arcfelismerő szoftverek egyik leggyakrabban használt algoritmusa. Egy most szabadalmaztatott eljárással ezután létrehozták a minta fizikai változatát egy számítógépes kötőgép segítségével, amely úgy néz ki, mint egy szövőszék és egy óriási grillsütő keresztezése. Néhány finomítás itt-ott, hogy elérjék a kívánt megjelenést, méretet és a képek elhelyezkedését a ruhadarabon, és máris elkészíthették a termékcsaládot, amely mind Olaszországban készült, egyiptomi pamutból.

Didero szerint a jelenlegi ruhadarabok a YOLO-val tesztelve az esetek 60-90 százalékában működnek. A Cap_able algoritmusai javulni fognak, de a szoftver, amelyet megpróbál becsapni, szintén jobbá válhat, talán még gyorsabbá is.

„Ez egy taktikai verseny” – mondja Brent Mittelstadt, az Oxford Internet Institute kutatási igazgatója és docense. Ő ezt a hamisítványokat előállító szoftverek és a hamisítványok felismerésére szolgáló szoftverek közötti harchoz hasonlítja. Kivéve, hogy egy ruházat nem tud frissítéseket letölteni.

„Lehet, hogy megveszed, és utána csak egy évig, vagy két évig, vagy öt évig, vagy akármennyi időbe is telik, hogy ténylegesen olyan mértékben fejlesszék a rendszert, hogy az figyelmen kívül hagyja azt a megközelítést, amivel először is becsapják őket” – mondta.

A 300 dollárnál kezdődő árakkal – jegyzi meg – ezek a ruhák a végén csupán hiánypótló termékké válhatnak.

Hatásuk azonban túlmutathat azon, hogy megőrizzék annak magánéletét, aki megveszi és viseli őket.

A Cap_able nem az első olyan kezdeményezés, amely a magánélet védelmét és a tervezést egyesíti. A nemrégiben Katarban megrendezett világbajnokságra a Virtue Worldwide kreatív ügynökség zászlót ábrázoló arcfestékkel állt elő a szurkolók számára, akik megpróbálták becsapni az emírség arcfelismerő kameráit.

Adam Harvey, egy berlini művész, aki az adatokkal, a magánélet védelmével, a megfigyeléssel és a számítógépes látással foglalkozik, sminkeket, ruhákat és alkalmazásokat tervezett, amelyek célja a magánélet védelmének javítása. 2016-ban megalkotta a Hyperface nevű textilt, amely „álarcos számítógépes látás álcázási mintákat” tartalmaz, és amely talán művészi előfutárának tekinthető annak, amit a Cap_able most kereskedelmi céllal próbál megvalósítani.

„Ez egy harc, és a legfontosabb szempont az, hogy ennek a harcnak még nincs vége” – mondja Shira Rivnai Bahir, az izraeli Reichman Egyetem Adat, kormányzás és demokrácia programjának előadója. „Amikor az utcai tüntetésekre megyünk, még ha ez nem is véd meg minket teljesen, nagyobb önbizalmat ad, vagy egyfajta gondolkodásmódot, hogy nem adjuk át magunkat teljesen a kameráknak”.” Rivnai Bahir, aki hamarosan benyújtja doktori disszertációját, amelyben az anonimitás és a titoktartási gyakorlatok szerepét vizsgálja a digitális aktivizmusban, a hongkongi tüntetők esernyők, maszkok és lézerek használatát említi, mint az emberek által a gépek térnyerése ellen folytatott analógabb küzdelmet. Ezeket azonban a hatóságok könnyen kiszúrják – és elkobozzák . Valaki pulóverének mintája alapján ugyanezt megtenni nehezebbnek bizonyulhat.

A Cap_able tavaly év végén indított Kickstarter-kampányt. Ez 5000 eurót hozott össze. A vállalat most azt tervezi, hogy csatlakozik a Politecnico programjához, hogy finomítsa üzleti modelljét, mielőtt még az év folyamán befektetőkhöz fordulna.

A közeljövőben visszafogottabb sorozatok is készülnek, olyan mintákkal, amelyek az emberi szem számára kevésbé láthatók, de a kamerákat még így is megzavarhatják. A radar alatti észrevétlenség segíthet a Cap_able ruhás embereknek abban is, hogy elkerüljék a hatóságok szankcióit olyan helyeken, mint Kína, ahol az arcfelismerés kulcsfontosságú szerepet játszott, vagy Irán, ahol a hírek szerint a hidzsáb nélküli nők azonosítására tervezik használni a metróban.

A Nagy Testvér szemei egyre inkább mindenütt jelen lehetnek, de a jövőben talán zsiráfokat és zebrákat fog látni helyetted.

Te mit szeretnél, hogyan lássanak?!!! Vagy még mindig nem érdekel?

ICSA

Forrás