A Gmail fiók használata..valamint ALTERNATÍVÁI

A vállalkozói közösségi csoportokban szinte hetente felüti fejét a kérdés, hogy cégek/ egyéni vállalkozók használjanak-e Gmail fiókhoz tartozó email címet levelezésre. Egymás közös megnyugtatására mindig olyan konklúzió születik, hogy a mai modern felfogású vállalkozó közösségben ez egyáltalán nem ciki, sőt és még ingyen is van. Én is sok vállalkozót ismerek, aki ilyen email címmel végzi a tevékenységét. Ha esetleg Te épp nem, biztos van minimum 2-3 olyan ismerősöd, akiről biztosan tudod, hogy ezt használ.

Adatvédelem és adatbiztonság szempontjából korán sincs ez rendben. Hogy miért?

Nézzük először az adatvédelmi részét: az USA-ba irányuló adattovábbítások (mint a Gmail) nem feleltek meg a harmadik országba történő adattovábbítással kapcsolatos GDPR-ben megfogalmazott követelményeknek. Ezért használatuk nem javasolt.

Adatbiztonsági oldalról, pedig egyszerűen megfogalmazva: nem biztonságos. A Gmail hivatalos kommunikációjában is fel van tüntetve, hogy céges használata nem javasolt, hiszen ezek az ingyenes email tárhelyek nem rendelkeznek hitelesítéssel.

Legyünk annyira figyelmesek, hogy ne használjunk olyan szolgáltatókat, akik nem rendelkeznek hitelesítéssel!

Hogy miért fontos ez a gyakorlatban? Mi károm származhat belőle?

Egyre gyakoribbak az email címekkel történő visszaélések. Biztos mindenki kapott már X szolgáltató nevében küldött számlát, vagy fizetési felszólítást, hogy ITT fizesd be. Ez sem a legkellemesebb dolog, főleg, ha egy forgalmas munkanapon érkezik egy ilyen email- nem nehéz a rohanásban akár rutinosabb felhasználókat is átverni ezzel. És ez fordított irányban is működik: ugyan így a mi email címeinket is használhatják ilyen vagy hasonló megtévesztésekre, bűncselekményekre.

Ideje elhagyni a Gmailt, az iCloud mailt, a Yahoo-t, a Mailchimp-et és más e-mail szolgáltatókat! A nagynevű e-mail szolgáltatások sok pénzt fektetnek a biztonságba, ugyanakkor nagy célpontok és nem sebezhetetlenek. Másrészről pedig cseppet sem etikus a felhasználók felé az adatkezelésük. A Gmailt rajtakapták, hogy harmadik feleknek teljes hozzáférést biztosít a felhasználói e-mailekhez, és nyomon követi az összes vásárlását. A Yahoo-t azon kapták, hogy valós időben keresi az e-maileket az amerikai felügyelő ügynökségek számára. Bár a Gmail lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy leiratkozzanak bizonyos invazív funkciókról, ezeknek a szolgáltatásoknak az alapvető üzleti modellje az adatgyűjtés körül forog.

A bizalmas e-mailek és az adatvédelem, valamint a jelszóval titkosított fájlok küldése érdekében a mit tehetünk 2023-ban?

A sok különböző típusú felhasználó mellett nincs egyetlen „legjobb biztonságos e-mail” szolgáltatás, amely mindenki számára a legjobb választás lenne.

Míg egyesek előnyben részesítik a maximális biztonságot és az erős titkosítást, mások kényelemre és egyszerűségre vágynak az összes eszközön elérhető felhasználóbarát alkalmazásokkal.

Íme néhány tényező, amelyeket figyelembe kell venni, amikor biztonságos e-mail szolgáltatóra szeretnénk váltani:

  • fizikailag hol tárolják az adatokat (GDPR megfelelés)
  • importálási funkció: névjegyek, emailek importálhatóak-e?
  • email alkalmazások: a titkosítás miatt sok biztonságos e-mail szolgáltatás nem használható harmadik féltől származó e-mail kliensekkel, de néhányan dedikált alkalmazásokat is kínálnak.
  • titkosítás: végponttól végpontig titkosítva vannak az e-mailek az átvitel során? Az e-mailek és a mellékletek nyugalmi állapotban titkosítva vannak?
  • jellemzők: néhány szolgáltatás, amelyet érdemes megfontolni, a névjegyek, a naptárak, a fájltárolás, a beérkező levelek keresése, az együttműködési eszközök és szolgáltatások támogatása.
  • biztonság: melyek a szolgáltató biztonsági szabványai és szabályzatai?
  • adatvédelem: hogyan védi az e-mail szolgáltatás az adataidat? Milyen adatokat gyűjtenek, mennyi ideig és miért?

Íme 2023. legjobbnak tartott szolgáltatói a fenti szempontok szerint. A megadott lista nem sorrendben van, mindenki a saját preferenciái szerint válogathat benne:

MAILFENCE

KözpontjaBelgium
Tárhely méret5-50 GB
Ára€2.50/hó
Ingyenes 500 MB-ig
Websitehttps://mailfence.com/

TUTANOTA– magyarul is!

KözpontjaNémetország
Tárhely méret1 – 1,000 GB
Ára€1.00/hó
Ingyenes1 GB-ig
Websitehttps://tutanota.com/hu/

PROTONMAIL

KözpontjaSvájc
Tárhely méret15-500 GB
Ára$3.33/hó
Ingyenes1 GB-ig
Websitehttps://proton.me/

MAILBOX.ORG

KözpontjaNémetország
Tárhely méret2 – 100 GB
Ára€1.00/hó
Ingyenes
Websitehttps://mailbox.org/en/

POSTEO

KözpontjaNémetország
Tárhely méret2 – 20 GB
Ára€1.00/hó
Ingyenes
Websitehttps://posteo.de/en

RUNBOX

KözpontjaNorvégia
Tárhely méret2 – 50 GB
Ára$1.31/hó
Ingyenes30 napig
Websitehttps://runbox.com/

COUNTERMAIL

KözpontjaSvédország
Tárhely méret4 GB+
Ára$4.83/hó
Ingyenes7 napig
Websitehttps://countermail.com/

KOLAB NOW

KözpontjaSvájc
Tárhely méret2 GB+
Ára$5.47/hó
Ingyenes30 napig
Websitehttps://kolabnow.com/

STARTMAIL

KözpontjaHollandia
Tárhely méret10-20 GB
Ára$5.00/hó
Ingyenes7 napig
Websitehttps://www.startmail.com/en/

SOVERIN

KözpontjaHollandia
Tárhely méret25 GB
Ára€3.25/hó
Ingyenes
Websitehttps://soverin.net/

A cikk Pia Tesdorf posztjainak fordításai alapján készült. Az összehasonlító táblázatok, hozzá pro/kontra érvek pedig ITT érhetőek el angolul.

ICSA