Élet a KATA után

A KATA változása szó szerint az élet és munkavégzés minden területére rányomja a bélyegét. Nincs az a szegmens, amit ne érintene, ez így van az adatvédelem területén is.

Lehetne ez egy év végi kisokos is, pl. „mi az amit mindenképpen nézz át év kezdésekor az adatkezelésedben”- de annyira aktuális a téma, hogy minden szava érvényes a „nagy változásokkor is”.

Mivel a gazdasági szereplőknek az utolsó, jó esetben az utolsó előtti gondolata lesz az adatkezelési vetületeit figyelembe venni a változásoknak- készítettem egy kis check list-et, mit és miért ellenőrizzünk le.

A teljes adatkezelést érdemes minden évben egyszer átnézni, de az ilyen nagyobb volumenű, s minden területet és partnert is érintő változások alkalmával sem szabad megfeledkezni róla!

A lista egy rövid sorvezető hozzá.

Miből is áll az adatkezelésünk?(a teljesség igénye nélkül, csak a legfontosabbakat összefoglalva)

  • nyilvántartások
  • adatkezelési tájékoztató
  • adatfeldolgozói szerződések

Nyilvántartások ellenőrzése: az érintettek személyes adataiban, ha változás történik (s erről értesít bennünket az érintett) akkor azt szükséges a nyilvántartásokban is frissíteni. Ez esetben jellemzően inkább a partnerek adatainál merülhet fel ilyen.

Adatfeldolgozói szerződések aktualizásálása: amennyiben partnereink változnak (pl. futár vagy könyvelő), úgy szükséges az új szerződések megkötése.

Adatkezelési tájékoztató frissítése: itt jellemzően az adatfeldolgozók (pl. könyvelők, futárok, pl IT szolgáltatást nyújtók) esetében változhatnak paraméterek (pl. maga a vállalkozó személye, a futárszolgáltató, vagy pl adószáma, ev-ről cégre változik..stb.), de akár a mi (adatkezelő) adataink is megváltozhatnak. Ez esetben szükséges frissíteni a tájékoztatót az új adatokkal és a frissítés dátumát is szükséges beírni.

De tulajdonképpen összes adatkezelési dokumentum átnézésé javasolt.

Ha egyedül nem boldogulsz és tanácsra van szükséged, vagy most jöttél rá, hogy hiányos az adatkezelésed, keress meg!